top of page
Search
  • Elin Makkar, Ville Voldemar Vesiaid, Martin Allekand

Uus koolimaja

Tallinna Saksa Gümnaasiumi 40. juubeliks valminud renoveeritud koolimaja on ideaalne keskkond, mis loob kõik tingimused selleks, et õppimine ja kooliskäimine sujuks nagu võluväel. Kool on väliselt H - kujuline, uue disainiga nii seest kui ka väljast ning kolmest korpusest koosnev. Peasissepääsu uus asukoht on sisehoovis, mis on koos välimööbli ja uue mänguväljakuga muudetud hubaseks hoovialaks. Kuna meie kool on ka spordikool, on koolimaja ette asetatud palju hoidikuid, kuhu on võimalik panna oma jalgratas, tõukeratas või isegi rula. Lisaks on meie kooli kõrval ka staadion, kuhu on ehitatud uus välivõimla, kus end erinevatel viisidel lisaks staadionil jooksmisele treenida saab. Juba kooli väljastpoolt on näha suurte akendega ja valgusküllast aatriumi, mis kooli eriti avaraks ja kutsuvaks muudab. Suve lähenedes on vahetundides lastel võimalik minna kooliõue, et seal värsket õhku hingata ja end järgmise tunni jaoks värskendada.




Meie koolimaja renoveeriti täielikult nii seest kui ka väljast. Lisaks uutele disainilahendustele, omab värskelt renoveeritud koolimaja mitmeid uusi kohti, alustades turnimisaladest koridorides ning lõpetades katuseterrassiga. Üheks suurimaks muutuseks võib pidada näiteks kooli keskosas toimunud 4. ning 5. korruse lisamist, mis tagas koolile rohkem klassiruume.

Koolimaja on suure muutuse läbinud ka väljast. Uuel koolimajal on palju aknaid, mis jätavad koolist modernse mulje. Varasema kollase fassaadivärvi asemel on uueks värviks hall, millel on kujutatud helesinised, tumehallid ning kollased nelinurgad. Samuti võib leida ka kooli sissekäigu juures puitfassaadi.

Koolimajas sees on kasutatud värve, mis muudavad koolis olemise hubasemaks. Seinad klassiruumides ning koridorides on enamasti valged, trepikojas kollased või sinised, WC-des kollased, sinised, valged, roosad või punased.

Vahetundidel puhkamiseks on lisatud koridori palju istekohti, kus saab mugavalt aega veeta. Istekohtadeks on kas pehmed toolid või vanast koolist tulenevad õpikapslid. Uueks ruumiks koolimajas on veel aatrium, kus on palju ruumi omavaheliseks koosveetmiseks, olgu see siis suheldes või mängides. Aatriumis saab vajadusel ka esineda lavasuuruse vaba ala ning klaveri abil.

Koridoridest leiab ka uued loodussõbralikud prügikastid, mis koosnevad kolmest erinevast osast. Selle abil on võimalik prügi äraviskajal juba see ära sorteerida, asetades prügi vastavasse kasti, olgu see siis paber, biolagunev, olmeprügi või pudel.


Klassiruumid on erinevate suurustega, on suured ja väikesed klassiruumid. Klassiruumide uksed on enamjaolt klaasist ning neid kaunistavad erinevad geomeetrilised mustrid.

Mööbel klassiruumides on suur ning lauad on kolmnurksed, mis teevad lauad praktiliseks, kuna see võimaldab lauad kokku tõsta, juhul kui on vaja gruppides tööd teha.

Seinad ja põrandad on värvilised ning seetõttu on ka kooli keskkond mängulisemaks ja sõbralikumaks muutunud.

Klassiruumides on võimalik reguleerida lampide heledus- ning tumedustaset vastavalt vajadusele. Lambid on valged, peenikesed ning pikliku kujuga. Lambid ripuvad kahe trossi abil lae kohal ning lampide ja lae kauguse vahe on umbes pool meetrit.

Algklasside korrusel on turnimisalad, kus saavad nii nooremad kui ka vanemad õpilased enda energiat kulutada. Turnimisalade alla kuuluvad ka takistusrajad, kust vahelt läbi pugemine on takistatud ning kulutab energiat, et lapsed ei jookseks ega kakleks omavahel, vaid kulutavad energiat mõistlikult ja sportlikult. Vahel käin isegi takistusrajal turnimas, et mitte oma kurjust ja üleliigset energiat oma klassivendade peal välja elada. Koolis olev lift on väga sarnane tavalisele kontoriliftile, ehk sees on peegel, ning liftiseinad, lagi on alumiiniumist ning põrandat katab kummist matt.

Meil on koolis ka katuseterrass, kus on on mõnus puhata vahetunnis, suvel on seal lilled ning talvisel ajal, kui ilm lubab, siis katab terrassi valge lumekate, ja, nagu sellel aastal näha on, siis tehakse sinna lumememm, kes tervitab klassiruumides olevaid õpilasi.


Kooli ujula ning võimla on hea ning sportliku atmosfääriga, ujula vastab tavalistele ujula standarditele. Seinu ja põrandaid katab põrandaplaat ning lagi on valge, ujulas on suured ning avarad aknad, mis teevad ujula valgeks ning päikeseliseks.

Võimla põrand on kummist ning sinna peale on tehtud korvpalliväljak. Seinad on valged ning seintel on puidust redelid, kus saab ronida. Võimlas on suured klaasplastist aknapaneelid, mis on toonitud, kuid on siiski väga ere ning piisavalt valge, et sporti teha.




Kooli teisel korrusel valvuri juures asub aatrium, kus on puidust trepid, mille peal saab kas kõndida või istuda ning kaasavõetud toitu süüa. Aatriumi kaunistab must klaver, kaks õpikapslit ning suured potitaimed. Aatriumis on klaasist sein, mistõttu on aatrium väga hästi valgustatud ning päikeselisel ilmal on seal ka väga soe ja ere.

Teisel ja kolmandal korrusel on ka taimesein kuhu istutatakse aeg-ajalt erinevaid rohelisi taimi, mis kaunistavad ning teevad meie kooli rohelisemaks. Taimeseinal on oma kastmissüsteem, mis hoiab taimed alati rohelisena ja ei lase taimedel närtsida.



Meie kooli esimesel korrusel asub virtuaalreaalsusruum, kus on võimalik läbi viia erinevaid tunde ning saab ka vastavalt vajadusele kasutada rohelist tausta või virtuaalreaalsusprille.

Virtuaalreaalsusruumis on toolid, millega saab end kõrgemale tõsta või madalamale lasta.

Ruum on mõeldud põhiliselt asjahuvilistele ning tunniväliste tegevuste jaoks, seetõttu on ka seal toolid millega saab enda mugavust ise parandada.


96 views
bottom of page